Приятели:

1

Хората с увреждания в България

https://www.horata.org

Тъй като 26% от възрастните в САЩ имат някаква форма на увреждане, е важно да се използва правилната терминология за хората с увреждания. В този блог са описани основите на уврежданията, различните видове, техните определения и какви синоними наистина съществуват. Блогът ще завърши с най-добрите практики по отношение на Хората с увреждания в България езика "Хората на първо място" и ресурси, които ще ви помогнат да разширите още повече знанията си, докато продължавате проучванията си.

История на уврежданията
Тъй като отбелязваме 32-рата годишнина от приемането на Закона за американците с увреждания, обръщаме поглед назад към това как се е променяло възприемането на увреждането с течение на времето. Преди влизането в сила на Закона за американците с увреждания съществуваше култура, която боготвореше перфектните тела и перфектните раси, а малцинствените групи трябваше да се грижат сами за себе си.

През 40-те и 50-те години на ХХ век започват да се появяват публикации и новини кампании в защита на хората с увреждания и техните права; през 1973 г. е приет Законът за рехабилитация, който премахва дискриминацията в програмите и услугите, финансирани от федералния бюджет.

Когато през 1981 г. е обявена Международната година на хората с увреждания, правителството се застъпва за спонсориране на програми за приобщаване на хората с увреждания към обществото. През 1990 г. е приет Законът за американците с увреждания. Законът забранява дискриминацията и гарантира, че хората с увреждания имат същите възможности като всички останали.

След въвеждането на Закона за американците с увреждания бяха въведени още разпоредби, които да поддържат равенството на всички хора в обществото. За да научите повече за историята на уврежданията и общественото им възприемане, вижте статията на Службата на националните паркове, обобщаваща движението за правата на хората с увреждания.

Определяне на уврежданията
CDC заявява, че "увреждането е физическо или психическо състояние, което затруднява извършването на определени дейности или взаимодействието със заобикалящия го свят от страна на човека с това състояние". Инвалидността има три аспекта: увреждане, ограничаване на дейността и ограничаване на участието.

Невидимото увреждане се определя като "физическо, умствено или неврологично състояние, което не е видимо отвън, но може да ограничи движението, усещането или дейността на дадено лице". Симптомите на невидимото увреждане включват световъртеж, умора, мозъчни увреждания и затруднения в обучението.

Инвалидността може да бъде прогресивна, статична или периодична. Състоянието на инвалидност може да бъде едно от следните

Налично при раждането и засягащо останалата част от живота.
Състояние на развитие, което се установява в детска възраст.
Свързано с нараняване.
Свързано с дългогодишно заболяване.

Прочети още »
Публикувано от petttto 3 седмици 3 дни ago – Популярно от 3 седмици 3 дни
Категория: Новини   Етикети:

Потребителски вход