Приятели:

новини

1

Хората с увреждания в България

https://www.horata.org

Тъй като 26% от възрастните в САЩ имат някаква форма на увреждане, е важно да се използва правилната терминология за хората с увреждания. В този блог са описани основите на уврежданията, различните видове, техните определения и какви синоними наистина съществуват. Блогът ще завърши с най-добрите практики по отношение на Хората с увреждания в България езика "Хората на първо място" и ресурси, които ще ви помогнат да разширите още повече знанията си, докато продължавате проучванията си.

История на уврежданията
Тъй като отбелязваме 32-рата годишнина от приемането на Закона за американците с увреждания, обръщаме поглед назад към това как се е променяло възприемането на увреждането с течение на времето. Преди влизането в сила на Закона за американците с увреждания съществуваше култура, която боготвореше перфектните тела и перфектните раси, а малцинствените групи трябваше да се грижат сами за себе си.

През 40-те и 50-те години на ХХ век започват да се появяват публикации и новини кампании в защита на хората с увреждания и техните права; през 1973 г. е приет Законът за рехабилитация, който премахва дискриминацията в програмите и услугите, финансирани от федералния бюджет.

Когато през 1981 г. е обявена Международната година на хората с увреждания, правителството се застъпва за спонсориране на програми за приобщаване на хората с увреждания към обществото. През 1990 г. е приет Законът за американците с увреждания. Законът забранява дискриминацията и гарантира, че хората с увреждания имат същите възможности като всички останали.

След въвеждането на Закона за американците с увреждания бяха въведени още разпоредби, които да поддържат равенството на всички хора в обществото. За да научите повече за историята на уврежданията и общественото им възприемане, вижте статията на Службата на националните паркове, обобщаваща движението за правата на хората с увреждания.

Определяне на уврежданията
CDC заявява, че "увреждането е физическо или психическо състояние, което затруднява извършването на определени дейности или взаимодействието със заобикалящия го свят от страна на човека с това състояние". Инвалидността има три аспекта: увреждане, ограничаване на дейността и ограничаване на участието.

Невидимото увреждане се определя като "физическо, умствено или неврологично състояние, което не е видимо отвън, но може да ограничи движението, усещането или дейността на дадено лице". Симптомите на невидимото увреждане включват световъртеж, умора, мозъчни увреждания и затруднения в обучението.

Инвалидността може да бъде прогресивна, статична или периодична. Състоянието на инвалидност може да бъде едно от следните

Налично при раждането и засягащо останалата част от живота.
Състояние на развитие, което се установява в детска възраст.
Свързано с нараняване.
Свързано с дългогодишно заболяване.

Прочети още »
Публикувано от petttto 3 седмици 3 дни ago – Популярно от 3 седмици 3 дни
Категория: Новини   Етикети:
1

Как да проверим новините в интернет преди да им се доверим

https://istinskitenovini.bg

В света на цифровите медии, където платформи като Fakti.bg непрекъснато ни доставят актуални новини и информация за събитията, ние трябва да използваме критично мислене и анализ, преди да приемем информацията за вярна. Нашата задача е да различаваме истината от фалшивите новини и дезинформацията, което изисква умения за оценка на надеждността на източниците. Добрите източници се отличават с авторитет, предоставяйки актуални новини, и представят опитни и уважавани автори. Прозрачността по отношение на източниците на информация е ключова. Когато проверяваме информация, трябва да прилагаме критичен подход и да използваме инструменти за анализ на изображения, за да проверим визуалните материали. Също така, сравнението с различни новинарски източници и внимателното анализиране на стиловете на изразяване и комуникацията в текста ни помагат да установим надеждността на информацията. Важно е да различаваме обективната информация, която се основава на доказани факти, от субективната, която често включва лични мнения и оценки. Според контекста и целта на информацията, трябва да приложим правилните критерии за оценка. В заключение, преди да приемем информацията за вярна или да я споделим, ние трябва да проведем изследвания и да използваме критично мислене, за да се предпазим от фалшивите новини и дезинформацията, които могат да доведат до неблагоприятни последици.

Прочети още »
Публикувано от agoshev 29 седмици 3 дни ago – Популярно от 29 седмици 3 дни
Категория: Други   Етикети:
1

Факти.bg подчертава важността на проверката на новинарската автентичност

https://ko4.bg

В света на дигиталните медии, където интернет е главният канал за информация, е критично да можем да разграничаваме автентичните новини от тези, които са изкривени или неверни. Редакционният екип на Fakti.bg непрекъснато акцентира на необходимостта от проверка на източниците на новините, задълбочен анализ на заглавията и уверяване, че представената информация е потвърдена от надеждни източници и сравнена с други уеб портали. Качествената журналистика е в основата на представянето на надеждни новинарски материали. За да подкрепят читателите в тази задача, са създадени разнообразни онлайн инструменти, които им предоставят възможността да проверяват и потвърждават автентичността на прочетената информация в мрежата.

Прочети още »
Публикувано от agoshev 29 седмици 4 дни ago – Популярно от 29 седмици 4 дни
Категория: Други   Етикети:
1

Как да оценяваме достоверността на новините чрез сравнение

https://tv7.bg

В нашия бързо развиващ се свят, където информацията се разпространява моментално, е важно да бъдем винаги на час с актуалните събития. Изследвания на лидери в медийната индустрия като "Fakti.bg" подчертават, че новините не са просто кратки съобщения - те са рамка, през която виждаме света. Чрез тях получаваме актуална информация за последните новости, разширяваме своите знания и поддържаме връзка с обкръжаващата ни реалност. Предизвикателството е как да отделяме достоверната информация от потенциално заблуждаващата. Експертите ни насочват към няколко методи: сравняване на новините от различни медийни платформи, проверка на датите на публикация и разбиране на авторската репутация. В крайна сметка, информацията е ключов инструмент, но трябва да подходим към нея с аналитичен поглед и обективност.

Прочети още »
Публикувано от agoshev 29 седмици 4 дни ago – Популярно от 29 седмици 4 дни
Категория: Други   Етикети:
1

Надеждни медийни канали: Щитът ни срещу дезинформацията

https://toppresa.com

В дигиталния век, различаването между истинска и фалшива информация е изключително важно. Платформи като Facebook и Twitter, докато предоставят възможности за обмен на мнения, също така могат да бъдат използвани за разпространение на заблуждаващи новини. Как да определите автентичността на даден медиен източник? Реномирани уебсайтове като Fakti.bg предлагат новини, които са подложени на строга проверка и са съставени от професионалисти в новинарството. Тези статии са базирани на журналистически принципи и представят доказани факти и автентични изображения. От друга страна, дезинформацията често се опитва да манипулира чрез изкривени визуални материали и заблуждаващи нарративи. За да останем обективно информирани, е съществено да подходим критично към информацията, която намираме онлайн.

Прочети още »
Публикувано от agoshev 29 седмици 4 дни ago – Популярно от 29 седмици 4 дни
Категория: Други   Етикети:
1

Реални новини или манипулации? Умения за различаване

https://petel.bg

В дигиталната ера сме свидетели на непрекъсната струя от новинарски съобщения. Интернет ни предоставя свежи новини, но и създава рискове от дезинформация и сензационни материали. Как да определим кое е вярно и кое е заблуда? Основният подход е в оценката на източника на новините. Реномирани портали като Fakti.bg се придържат към строги редакционни принципи. Есенциално е да преглеждаме датите на публикация, използваните цитати и медийните материали. Фалшивите новини рядко достигат широка аудитория, така че е препоръчително да корелираме информацията с няколко различни източника. В средата на информационния водовъртеж, критичният анализ е незаменим. За точни и актуални новини, ориентирайте се към Fakti.bg.

Прочети още »
Публикувано от agoshev 29 седмици 4 дни ago – Популярно от 29 седмици 4 дни
Категория: Други   Етикети:

Потребителски вход
Най-актуалните новини

Най-добри потребители

  1. kipo
  2. davem
  3. fire19Milenkov
  4. agoshev
  5. procreator